Blog

« Terug

Sampleset Walburgiskerk Zutphen, Hans Henrich Bader, 1637-1643 (1815),

1468170081-stops.jpg21 okt

Sampleset Walburgiskerk Zutphen, Hans Henrich Bader, 1637-1643 (1815), 

In deze blog willen wij graag een nieuw bijzonder sampleset bespreken. 

Orgel en zijn historie

De kerk van St. Walburga (Walburgiskerk) is een grote gotische kathedraal. De akoestiek in deze kerk is enorm, wel 8 seconden. In deze kerk staan drie pijporgels. De belangrijkste daarvan is het historische orgel van Hans Henrich Bader (gestorven ca. 1680). Het orgel werd gebouwd tussen 1637-1643 en het werd aan de noordzijde van de kerk geplaatst. In eerste instantie kreeg Bader de opdracht om een ​​Rugwerk aan een bestaand ouder orgel toe te voegen, pas later kreeg hij de opdracht voor een nieuw Hoofdwerk en een pedaal. Het  onafhankelijke pedaal was een onderscheidend en innovatief kenmerk van de Westfaalse orgelbouw.

In 1813-1815 werd het orgel aanzienlijk verbouwd, vergroot en verplaatst door de heer J.W. Timpe naar een nieuwe locatie. Tegelijkertijd werd het derde klavier (bovenwerk) toegevoegd. In 1906 werd het orgel weer verhuisd, toen naar de westelijke muur van de kerk.  G. Spit en J. C. Sanders hebben deze werkzaamheden uitgevoerd. Het orgel werd beschadigd door een brand in 1948.

Een uitgebreide restauratie van het orgel vond plaats tussen 1993 en 1996 door Orgelmakerij Reil. De orginele staat uit 1815 werd teruggehaald. Het Bovenwerk werd teruggebracht naar de stijl van J.W. Timpe.

De wind wordt geleverd door 5 spaanbalgen, waarvan er vier dateren uit 1643. Het orgel is gestemd in 1/6 middentoonstemming.

Het orgel behoort tot de meest opmerkelijke en bijzondere orgels van Nederland en het is de mooist bewaard gebleven Bader orgel.

Sampleset 

De leverancier van dit sampleset, Sonus Paradisi, heeft met dit set een knap stuk werk geleverd. Door het orgel op drie plaatsen in de kerk op te nemen (Front Direct, Front Diffuse en Rear) wordt de authentieke klank van dit orgel behouden. Ook wordt de weergave dan niet overstemd door de enorme nagalm. De prijzen zijn als volgt voor dit sampleset : € 459,00 (Surround-versie) en € 423,00 (Dry-Versie)

U bent van harte welkom om dit geweldige sampleset in onze showroom te bespelen. 

Wilt u meer informatie over deze sampleset of wilt u deze een keer beluisteren, neem dan gerust contact met ons op. 

« Terug

Scroll naar boven