Home ›› Orgel Ombouwen Voor Hauptwerk

Zelf orgel ombouwen voor Hauptwerk? Volg dit stappenplan

Wilt u zelf uw orgel ombouwen voor Hauptwerk? Sonarte heeft speciaal voor u onderstaand stappenplan opgesteld. Het is goed mogelijk om Hauptwerk op een bestaand orgel te installeren, als u de juiste onderdelen heeft en onze 6 stappen volgt.

zelf orgel ombouwen voor hauptwerk
Neem contact met ons op

Hauptwerk orgels bezorgen u een ultieme speelervaring. Het softwareprogramma Hauptwerk simuleert de klanken van wereldberoemde pijporgels.

orgel ombouwen voor hauptwerkStap 1: heeft uw orgel een MIDI-uitgang?

Om Hauptwerk te kunnen installeren heeft uw orgel een MIDI-uitgang (MIDI-OUT) nodig. Zonder MIDI-OUT wordt uw orgel ombouwen voor Hauptwerk lastiger. MIDI staat voor Musical Instrument Digital Interface. Terwijl u orgel speelt wisselt dit systeem direct digitale informatie uit met behulp van MIDI-signalen.

De MIDI-OUT kan op diverse locaties zitten: aan de achterkant van uw orgel, onder het klavier of aan de binnenzijde. Heeft u een wat ouder orgel? Dan kan het zijn dat dit orgel geen MIDI-OUT heeft. Neem in dat geval contact met ons op, wij vinden altijd een oplossing.

orgel ombouwen voor hauptwerkStap 2: geluidskaart met MIDI-interface aansluiten

Voor deze stap heeft u een geluidskaart met MIDI-interface nodig. De meeste geluidskaarten beschikken hierover. Met behulp van de MIDI-interface van de geluidskaart kunt u de MIDI-OUT verbinden met de computer. Zo gaat er bij het aanslaan van een klaviertoets direct een MIDI-signaal via de geluidskaart naar de computer.
De geluidskaart is het hart van het orgel. U kunt nog zo’n goede computer of speakers hebben, zonder een kwalitatief hoogwaardige geluidskaart zal u niet het gewenste geluid bereiken als u uw orgel gaat ombouwen voor Hauptwerk. Wij leveren meerdere geluidskaarten in diverse prijsklassen, van 2 kanalen tot en met 8 kanalen, inclusief subwoofer-aansluiting. Deze kunt u vinden in de webshop.

zelf orgel ombouwen
Stap 3: speakers installeren

Veel orgels hebben eigen speakers. Maar bij oude orgels zitten deze voor Hauptwerk vaak niet op een ideale plek. Als ze bijvoorbeeld onder het klavier zitten, levert dat geen optimaal geluid op. Uw knieën houden het geluid tegen als u speelt. In dat geval raden we u aan aparte speakers en/of een koptelefoon aan te schaffen en te installeren.
Als u graag surroundgeluid wil, om bijvoorbeeld de orgelervaring in de Laurenskerk te evenaren, heeft u extra speakers nodig. In onze webshop vindt u verschillende soorten speakers. De subwoofer is bijvoorbeeld een speaker die ervoor zorgt dat lage tonen zeer indrukwekkend klinken. U installeert de speakers door ze te verbinden met kanalen van de geluidskaart, zie onderstaande afbeelding.

zelf orgel ombouwen voor hauptwerkStap 4: hardware installeren

Voor deze stap heeft u een computer nodig die is geoptimaliseerd voor Hauptwerk. Dit wil zeggen dat de computer alleen wordt gebruikt voor Hauptwerk en niets anders. Deze computer zit niet aan het internet en is niet afhankelijk van updates. De kans op storingen tijdens uw orgelspel of het traag laden van samplesets is zo vrijwel nihil. U kunt hiervoor een eigen computer helemaal leegmaken, of een computer uit onze webshop gebruiken. Onze computers zijn al volledig geoptimaliseerd voor Hauptwerk. U kunt de computer op het orgel of naast het orgel zetten. Soms is er plaats voor de computer in het orgel zelf.

Zelf orgel ombouwen voor Hauptwerk: instellen maar!

Werkgeheugen
Voor Hauptwerk is het belangrijk dat de computer snel is en genoeg werkgeheugen heeft. Hoe groter het werkgeheugen, hoe meer en hoe grotere samplesets u kunt laten draaien. U heeft in ieder geval een werkgeheugen nodig van minimaal 16 GB. Maar ook hierin is veel keus. Zo zijn er werkgeheugens van 128 GB beschikbaar en zelfs van 256 GB.

Geluidskaart en beeldscherm aansluiten
Als de computer is geoptimaliseerd voor Hauptwerk, is de volgende stap het aansluiten van de geluidskaart. Dit kan via een USB-poort op de computer. Vervolgens heeft u een beeldscherm nodig. Veel mensen vinden een beeldscherm met een touchscreen fijn, zodat ze geen muis of toetsenbord nodig hebben.  

zelf orgel ombouwen voor hauptwerk
Neem contact met ons op

Wij helpen u met het maken van een iLok-account en het plaatsen van licenties.

iLok licentiesysteem
Voordat u de software van Hauptwerk kunt gebruiken heeft u een iLok licentiesysteem nodig. Hauptwerk en veel samplesets zijn beveiligd middels een licentie. Licenties worden bewaard in het iLok licentiesysteem. Zodra u Hauptwerk of een sampleset start, controleert dit systeem of u daar de licentie voor heeft. Wij helpen u met het maken van een iLok-account en het plaatsen van licenties in dit account. 
Er zijn 2 manieren waarop u de Hauptwerklicentie(s) door uw computer kunt laten controleren. Via de iLok Cloud licensing, waarbij u de computer moet verbinden met het internet, of via de iLok USB dongel. Deze optie heeft onze voorkeur, want hiervoor heeft u geen internet nodig. Als u de dongel aansluit op de computer, kan deze de licenties controleren en krijgt u toegang tot de software.

zelf orgel ombouwen
Stap 5: software installeren

Nu is alle hardware aangesloten en openen we Hauptwerk. Tijdens deze stap verbindt u de MIDI-signalen met de software, zodat Hauptwerk herkent welke signalen van de klavieren, de pedalen en het register afkomstig zijn. Houd hierbij echter het volgende in de gaten: wat Hauptwerk MIDI-OUT noemt, is niet uw orgel MIDI-OUT. Dit is voor Hauptwerk de MIDI-IN.

 • Bij het installeren van de software klikt u eerst op ‘General Settings’, vervolgens op ‘MIDI Ports’ en dan op het tabblad ‘MIDI IN ports’. Zet daarna een vinkje achter het component dat u gebruikt om MIDI-signalen met uw computer te verbinden.

 • Als u dit hebt gedaan, kunt u in het basisscherm controleren of de sampleset goed is geladen. In dit geval is dat St. Anne’s Moseley, een sampleset die standaard wordt meegeleverd bij een softwarepakket van Hauptwerk, zie afbeelding. U voert de controle uit door bijvoorbeeld een toets in te drukken op uw orgel. Rechts onderin het basisscherm brandt er op dat moment een groen lampje.

 • Als dit in orde is wijst u een klavier van uw orgel toe aan een klavier in het scherm van Hauptwerk. Klik met uw rechtermuisknop op een klavier in het scherm (of tik dit met uw vinger aan indien u een touchscreen hebt) en klik vervolgens op ‘Auto Detect’. Nu krijgt u de volgende instructies van de computer: ‘speel de laagste en de hoogste toets’. Klik vervolgens op ‘Done’. Doe hetzelfde voor uw andere klavier, uw pedalen en uw register. Let op: u krijgt niet bij alle componenten dezelfde instructies. Als u de instructies die in het scherm verschijnen precies opvolgt, komt het helemaal goed met uw orgel ombouwen voor Hauptwerk.

zelf orgel ombouwen voor hauptwerkStap 6 (extra): Sonarte Hauptwerk Storage

Als u alle componenten van Hauptwerk heeft geïnstalleerd, oogt de ruimte waarin uw orgel staat wellicht wat rommelig door de vele kabels. Met de Sonarte Hauptwerk Storage, een mooi houten opbergmeubel, kunt u de computer, het beeldscherm en de geluidskaart netjes opbergen. Deze is eveneens verkrijgbaar in onze webshop of kunt u op maat laten maken. 

Orgel ombouwen voor Hauptwerk - Hergebruik van componenten

Het is natuurlijk voordeliger om Hauptwerk op een bestaand orgel te installeren. Maar mocht u in de toekomst toe zijn aan een optimale orgelbeleving, dan kunt u bij ons een Hauptwerkorgel op maat laten maken. Indien mogelijk zullen we de componenten die u nu aanschaft hergebruiken. Vaak zijn deze nog in goede staat. Dat scheelt in de kosten.

Zelf orgel ombouwen voor Hauptwerk – Vraag om support

Zelf een orgel ombouwen voor Hauptwerk? Daar komt best veel bij kijken. Daarom biedt Sonarte altijd support. Bel (010 - 30 74 678) of e-mail (info@sonarte.nl) ons als u vragen heeft. We geven u duidelijke instructies zodat u weer verder kunt met uw project.

Orgel ombouwen voor Hauptwerk? Bekijk onze 3 Hauptwerkpakketten

U heeft vast gemerkt dat u keus heeft uit talloze componenten als u uw orgel gaat ombouwen voor Hauptwerk. Om het u wat makkelijker te maken, hebben we 3 pakketten samengesteld waarmee u Hauptwerk op een bestaand orgel kunt installeren. Deze kunt u hieronder bekijken. Onze Add Hauptwerk pakketten kunnen per onderdeel worden aangepast.

Contactformulier

hauptwerk-pakket-basic.jpg
Add Hauptwerk Basic
€ 2.950

Compleet pakket om uw bestaande orgel te voorzien van een Hauptwerk-systeem.

Het Add Hauptwerk Basic pakket bestaat uit de volgende onderdelen :

 • Hauptwerk V6 software inclusief Pace iLok dongel (inclusief sampleset St. Annes Moseley)
 • Hauptwerk PC i3-16GB (uit te breiden tot 64GB), 500 GB SSD, 250GB NVME SSD
 • Muis en toetsenbord
 • Een MIDI-kabel
 • Geluidskaart Iconnectivity Audio Interface
 • Touchscreen 15.6 inch ASUS
 • Twee ADAM Pro Audio T5V Monitorspeakers
 • Benodigde stekkerdoos
 • Benodigde audiokabels
Bekijk pakket
hauptwerk-pakket-medium.jpg
Add Hauptwerk Medium
€ 4.250

Compleet pakket om uw bestaande orgel te voorzien van een Hauptwerk-systeem.

Het Add Hauptwerk Basic pakket bestaat uit de volgende onderdelen :

 • Hauptwerk V6 software inclusief Pace iLok dongel (inclusief sampleset St. Annes Moseley)
 • Hauptwerk PC i5-32GB (uit te breiden tot 64GB), 500 GB SSD, 250GB NVME SSD
 • Muis en toetsenbord
 • Een MIDI-kabel
 • Geluidskaart RME Babyface PRO FS
 • Touchscreen 15.6 inch ASUS
 • Twee ADAM Pro Audio A3X Monitorspeakers
 • ADAM Pro Audio SUB7 (7 inch subwoofer)
 • Benodigde stekkerdoos
 • Benodigde audiokabels
Bekijk pakket
hauptwerk-pakket-ultimate.jpg
Add Hauptwerk Ultimate
€ 5.450

Compleet pakket om uw bestaande orgel te voorzien van een Hauptwerk-systeem.

Het Add Hauptwerk Basic pakket bestaat uit de volgende onderdelen :

 • Hauptwerk V6 software inclusief Pace iLok dongel (inclusief sampleset St. Annes Moseley)
 • Hauptwerk PC i7-32GB (uit te breiden tot 64GB), 500 GB SSD, 250GB NVME SSD
 • Muis en toetsenbord
 • Een MIDI-kabel
 • Geluidskaart RME UCX
 • Touchscreen 15.6 inch ASUS
 • Twee ADAM Pro Audio A5X Monitorspeakers
 • ADAM Pro Audio SUB8 (8 inch subwoofer)
 • Benodigde stekkerdoos
 • Benodigde audiokabels
Bekijk pakket
Scroll naar boven